Šta je WordPress.com?

Wordpress.com

WordPress.com je platforma za kreiranje i hostovanje blogova, sajtova i internet prodavnica. Osnovan je 2005. godine i omogućava korisnicima da kreiraju i hostuju sajtove sa minimalnim tehničkim predznanjem.

U ovom članku ćemo istražiti karakteristike i prednosti WordPress.com i kako da krenete sa korišćenjem ove alatke, ukoliko zadovoljava vaše potrebe.

WordPress.com je proizvod kompanije Automattic, osnovana 2005 godine. Ovu platformu možemo posmatrati kao online platformu sa jednostavnim funkcijama. Ovo je odlična opcija za nekog ko tek počinje da se bavi ovim poslom. Nisu potrebni određeni zahtevi, jer ne morate zakupiti hosting na internetu, kao ni domen, odnosno adresu sajta.

Međutim, sa druge strane postoji i WordPress.org, najpopularniji Content Management sistem koji će od vas zahtevati zakup hostinga, kao i kupovinu naziva domena, ali će za uzvrat pružiti mnogo više mogućnosti za lepši i, pre svega, funkcionalniji sajt.

Ipak sada se držimo isključivo wordpress.com platforme.

WordPress.com koristi popularni open source CMS (Content Management System) i nudi korisnicima različite mogućnosti za prilagođavanje i uređivanje svog sajta.

WordPress.com dolazi sa mnoštvom dodataka i tema koje možete koristiti za poboljšanje izgleda i funkcionalnosti i pruža mogućnost upravljanja sadržajem na vašim web stranicama, kao što su članci, slike, videozapisi i drugi multimedijalni sadržaji.

Ovo je popularna platforma, bilo da ste preduzetnik, frilenser ili želite da ga koristite kao hobi. Ova zajednica okuplja oko sebe blogere, novinare, umetnike, male biznise i druge koji žele lako i brzo da pokrenu svoj sajt, prodavnicu ili blog.

Koje su to prednosti ove platforme?

Jednostavan za korišćenje

WordPress.com je jednostavan za korišćenje, bez potrebe za tehničkim znanjima ili programiranjem. Korisnički interfejs je intuitivan i prilagođen početnicima.

Brzo pokretanje web sajta

Ova platforma vam omogućava brzo pokretanje web sajta ili bloga, bez potrebe za instaliranjem ili održavanjem softvera.

Hosting

WordPress.com pruža hosting za vaš sajt ili blog, tako da ne morate brinuti o tome i sami tražite hosting provajdera.

Dostupnost tema i pluginova

WordPress.com ima veliku bazu tema i pluginova koji omogućavaju personalizaciju vašeg sajta. Postoji mnogo besplatnih tema i pluginova, kao i premium opcija koje pružaju dodatne funkcije.

Automatska ažuriranja

WordPress.com automatski ažurira softver vašeg sajta I brine o sigurnosti i stabilnosti.

Bezbednost

Ova platforma je poznata po visokom nivou bezbednosti i redovno se ažurira sa najnovijim bezbednosnim merama kako bi se zaštitili korisnici i njihovi sajtovi.

Mogućnosti SEO optimizacije

WordPress.com pruža mnogo opcija za SEO optimizaciju kako bi vaš sajt bio vidljiviji i rangiraniji u pretrazi.

Mogućnosti monetizacije

WordPress.com omogućava monetizaciju vašeg sajta putem reklama, prodaje proizvoda, plaćanja članarina i drugih opcija.

WordPress.com ima i nekoliko mana

Ograničenje funkcionalnosti

Besplatna verzija ove wordpress platforme ima ograničenja u funkcionalnostima i mogućnostima prilagođavanja sajta. Da biste dobili pristup naprednijim funkcijama i prilagođavanjima, morate se pretplatiti na plaćene verzije.

Ograničenja u korišćenju

U okviru WordPress.com postoje i neka ograničenja u korišćenju. Recimo, ne možete postavljati reklame na besplatnoj verziji, a postoje i ograničenja u korišćenju određenih tema i pluginova.

Nedostatak kontrole nad hostingom

Iako ova platforma pruža hosting uslugu, nemate potpunu kontrolu nad njim. To znači da ne možete instalirati određene pluginove i softvere koji bi pobiljšali performanse vašeg sajta.

Troškovi

Iako postoji besplatna verzija, ako želite pristup svim funkcionalnostima, morate se pretplatiti na plaćene verzije, što može biti skupo, posebno za male biznise i početnike.

Tehnička podrška

Tehnička podrška na WordPress.com nije uvek brza i efikasna. Ako imate problema sa web sajtom, ponekada ćete morati da se strpite da dobijete odgovor i pomoć od WordPress.com tima za podršku.

SEO ograničenja

Iako WordPress.com pruža mogućnosti za SEO optimizaciju, postoje ograničenja u tome koliko daleko možete otići sa optimizacijom. Ako želite potpunu kontrolu nad SEO optimizacijom vašeg sajta, možda će vam biti potrebna napredna tehnička znanja i samostalna upotreba WordPress softvera na vašem hostingu.

Da, nije sve tako jednostavno kako se čini, ali u globalu, WordPress.com je i dalje izuzetno popularna i pouzdana platforma za pokretanje web sajtova i blogova.

Opcije paketa

Ovde vam se nude različiti paketi usluga koji zadovoljavaju potrebe različitih preduzeća.

Poslovni paket:

Mesečna naknada od 25 USD za poslovni paket može biti previsoka za mala preduzeća. Savetuje se da korisnici umesto toga koriste kompanije za hostovanje, koje će da vam daju pun potencijal WordPress-a za manji budzet.

Commerce paket:

Firme koje se bave online prodajom ili uslugama treba da koriste Commerce paket. Napredne mogućnosti kao što su plaćanja i potpuno prilagodljive teme i dodaci su uključeni, a mesečna cena je 45 dolara. Ipak, ovde će Vam biti potrebna tehnička znanja i potpuna tehnnička podrška kako bi prodaja bila sigurna i fukcionlana. U suprotnom svaki zastoj i problem utiče direktno na vašu prodaju.

Enterprise paket:

Enterprise plan je dizajniran za veće firme sa viskoim performanse i sa najvišim bezbednosnim standardima. Bezbedonosne funkcije, podrška 24/7 i SSL sertifikati. Cena kreće od od 25.000 USD godišnje.

Kako kreirati nalog na wordpress.com?

Kreiranje WordPress.com naloga je krajnje jednostavno. Otvorite platformu u web broseru i kreirate svoj nalog. Izaberite da li želite besplatnu verziju ili neku od premijum paketa.

Nakon prijavljivanja, spremni ste da započnete sa kreiranjem vašeg sajta ili bloga. Ova platforma nudi mnoštvo opcija za kreiranje i prilagođavanje sajta, uključujući dodavanje novih stranica, postova, slika, video snimaka, kao i mogućnost izbora između hiljada tema i pluginova.

Izbor teme i prilagođavanje sajta

Jedna od najboljih stvari u vezi sa wordPress.com je raznovrsnost dostupnih tema koje se mogu prilagoditi. Kada kreirate svoj nalog, možete da pregledate stotine tema da biste pronašli onu koja odgovara vašem brendu i stilu. Odatle možete da prilagodite svoj web sajt ili blog dodavanjem sopstvenog logotipa, promenom šeme boja i dodavanjem vidžeta i dodataka za poboljšanje funkcionalnosti vašeg web sajta.

Dodavanje sadržaja i medija

Kada odaberete temu i prilagodite dizajn, vreme je da počnete da dodajete sadržaj. Možete dodati tekst, slike, video zapise i druge medije sa samo nekoliko klikova. Osim toga, možete da koristite dodatke i vidžete da dodate još više funkcionalnosti vaešm web sajtu, kao što su buttons za deljenje na društvenim medijima, forme za kontakt i funkcionalnosti vezane za online prodaju (ukoliko koristite paket sa tim mogućnostim).

Optimizacija za pretraživače

Jedan važan aspekt upravljanja je i optimizacija za pretraživače. Ovo uključuje korišćenje ključnih reči, meta opisa i drugih SEO tehnika kako bi se vaš sajt što bolje rangirao na stranicama rezultata pretraživača.

WordPress.com nudi SEO alate i dodataka koji će vam pomoći da optimizujete svoj web sajt/blog i privučete više posetilaca. Redovnim ažuriranjem sadržaja i optimizacijom za pretraživače vaše web stranice će biti relevantne i vidljive ciljnoj publici.

Zaključak:

WordPress.com je dobra alatka za hostovanje blogova i pruža niz funkcionalnosti za ispunjavanje zahteva različitih tipova korisnika.

Potrebe i ciljevi web sajta odrediće vaše dalje korake.

Razmislite i o premium planu wordpress.com ili angažujte firmu koja se bavi izradom web sajta. Za naprednije sajtove i tehnički zahtevno održavanje mislimo da će vam trebati pomoć, jer na wordpress.com nećete dobiti potrebne alate i podršku za to, a sa druge strane, wordpress web sajt je živa stvar koja traži znanje, vreme i poznavanje tehnologije, ako želite da unovčite svoj sajt. Odluka je na vama.