5 ključnih alata potrebnih za izradu fantastičnih WordPress sajtova

Wordpress web sajt

Ako želite da kreirate WordPress web sajt, na raspolaganju su vam različiti alati koji će vam pomoći da krenete sa ostvarivanjem ove ideje. Bilo da ste početnik ili iskusan korisnik, ovih pet alata mogu vam pomoći da dizajnirate sajt koji odlično izgleda i dobro funkcioniše. Dakle, hajde da počnemo!

1. Pouzdan WordPress hosting provajder

Jedan od najvažnijih alata koji su vam potrebni da napravite zadivljujući wordpress web sajt je hosting provajder, koji će biti odgovoran za rad vašeg web sajta, tako da je važno da izaberete onaj koji je pouzdan i koji nudi dobru korisničku podršku.

Kako bi se vaš  Wordpress web sajt razvijao u onom pravcu koji je neophodan za uspešno poslovanje, to podrazumeva brzinu i odlične performanse, a sve to u velikoj meri zavisi i od hostinga koji koristite.

Postoje neke važne stvari koje trebate uzeti u obzir kako biste odabrali pravi hosting plan za vaš wordpress web sajt. Evo nekoliko faktora na koje trebate obratiti pažnju:

Pouzdanost

Potražite hosting provajdere koji imaju pouzdane servere. U idealnom slučaju, odaberite one koji su 90% vremena dostupni korisnicima.

Sigurnost

Neophodno je da vaš wordpress web sajt bude siguran i zaštićen od napada hakera i zlonamernog softvera. Potražite hosting provajdere koji nude sigurnost i redovno izvode sigurnosne nadogradnje i nude sigurnosne kopije podataka.

Skalabilnost

Važno je da vaš hosting plan bude skalabilan, kako bi mogao rasti s vašim wordpress web sajtom i vodite računa o tome da je usklađen sa potrebama web sajta.

Korisnička podrška

Neophodna vam je korisnička podrška. Obratite pažnju na vreme odziva podrške i dostupnost različitih kanala podrške (chat, e-mail, telefon itd.).

Cena

Razmislite o svojim finansijskim mogućnostima i pronađite hosting plan koji odgovara vašem budžetu. Nemojte uvek birati najjeftiniji paket, već onaj koji odgovara potrebama vašeg wordpress web sajta.

2. WordPress tema prilagođena korisniku

Odabir teme prilagođene korisniku je od suštinskog značaja za kreiranje web sajta. Tema je zapravo šablon koji određuje strukturu, boje i ukupan izgled vašeg wordpress web sajta. Potražite temu koja je laka za navigaciju, vizuelno privlačna i koja se lepo prikazuje na svim uređajima. Obavezno proverite i kompatibilnost sa popularnim dodacima i da li uz nju dobijate dobru korisničku podršku.

Kada birate WordPress temu, postoji nekoliko faktora koje trebate uzeti u obzir:

Funkcionalnost

Pre svega, razmislite o tome što vam je potrebno i u kom pravcu idete. Da li vam je potrebna wordpress tema za blog, internet prodaju, portfolio ili nešto drugo? Odaberite temu koja ima funkcionalnosti koje su vama zaista potrebne.

Dizajn

Odaberite dizajn teme koji će odgovarati vašem wordpress web sajtu i brendu. Pokušajte odabrati temu koja ima jednostavan i intuitivan dizajn, jer će to olakšati vašim posetiocima navigaciju, a od ključnog značaja je da ona bude što jednostavnija. Sadašnji posetioci nemaju mnogo strpljenja i neće se mnogo trudti da shvate kako vaš web sajt funkcioniše i gde se šta nalazi.

WordPress tema mora da bude prilagođena svim uređajima

S obzirom na to da danas 90% ljudi koristi mobilne uređaje, važno je da vaša tema bude prilagođena svim uređajima.

Brzina učitavanja

Brzina učitavanja vaše web stranice ima velik uticaj na SEO, pa samim tim i korisničko iskustvo. Stoga odaberite temu koja ima dobre tehničke performanse.

Prilagodljivost

Tema mora da bude ekstra prilagodljiva i da uvek lako možete prilagođavati, menjati i unositi raznovrstan sadržaj.

Korisnička podrška

Odaberite temu koja dolazi s dobrom korisničkom podrškom, tako da možete dobiti pomoć kada vam bude potrebna.

Recenzije korisnika

Pročitajte recenzije drugih korisnika kako biste videli kakva su njihova iskustva sa temom koju planirate da uzmete i kakve su povratne informacije dobili.

Sledeći sve ove savete, pronaćićete pravu WordPress temu za vas, onu koja odgovara vašim potrebama. Nije mali posao, ali u pitanju je vaše poslovanje, morate se posvetiti svakom aspektu izrade wordpress web sajta, a važan korak je i izbor teme.

3. WordPress Page builder

Dodatak – page builder za kreiranje stranica je alatka koja vam omogućava da kreirate prilagođene stranice, bez upotrebe koda. Pomoću page builder-a lako se dodaju okviri za tekst, slike i buttons, i sami ih raspoređujete i slažete kako god želite. Neki od najpopularnijih WordPress page buildera su Elementor, WPBakery, Divi, ali danas najbolji način da kreirate dobar i funkcionalan WordPress web sajt je preko Full Site Editing-a, najnoviji način kreiranja stranica preko WP blokova.

Fullsite editing je nova funkcionalnost u WordPressu koja omogućava korisnicima da u potpunosti uređuju svoje web stranice pomoću Gutenberg editora, sa minimalnim poznavanjem html i css-a.

Teme će se sastojati od blokova, slično kao i stranice i postovi. Možete da birate između postojećih tema ili kreirate svoje vlastite, a zatim ih uređujete pomoću Gutenberga.

Prednosti FSE su u tome što će korisnicima omogućiti veću kreativnu slobodu i fleksibilnost u izradi wordpress web sajtova. Takođe omogućava i veću kontrolu nad dizajnom web stranice, što će pomoći korisnicima da postignu željeni izgled.

Međutim, kao i kod svake nove funkcionalnosti, prisutne su i mane jer neki korisnici mogu imati poteškoće u prilagođavanju novog sistema. U svakom slučaju, Full Site Editing predstavlja veliki napredak u WordPressu i može biti korisna funkcionalnost za sve one koji žele stvoriti moderan i dinamičan web sajt.

4. Alati za optimizaciju slika

Slike su važan deo svakog wordpress web sajta, ali njihova mana je ta da mogu da uspore brzinu učitavanja web sajta ako nisu dobro optimizovane.

Iako optimizacija slika može poboljšati brzinu učitavanja web stranica, postoji granica do koje možete smanjiti veličinu slike bez gubitka kvaliteta. Stoga je važno pronaći ravnotežu između veličine slike i njenog kvalitete, kako bi se postigla najbolja moguća brzina učitavanja.

Postoje brojni alati koji se koriste za optimizaciju slika za WordPress, koji mogu automatski da optimizuju nove slike dok ih podižete na web sajt. Ipak, predlažemo Vam da koristite besplatne programe koje predstavljaju alternativu fotošopu, koji se čine najpogodnijim i koje vašim slikama, u samo nekoliko klikova, daju potpuno novi izgled poput: Gimp, Paint Net, Canva i sl.

I uz dobre alate i sve ove smernice, važno je redovno pratiti performanse vaših slika i web stranica koristeći alate poput Google PageSpeed Insights kako bi ste identifikovali mogućnosti za poboljšanje performansi i optimizaciju slika.

5. Plugin za sigurnost i zaštitu

Wordfence je dodatak (plugin) za WordPress platformu koji je dizajniran kako bi osigurao sigurnost i zaštitu WordPress web stranica od raznih sigurnosnih pretnji.

Wordfence se sastoji od tri glavne komponente: web aplikacija, firewall i sigurnosni skener. Web aplikacija omogućava korisnicima da prilagode postavke za zaštitu svoje web stranice, uključujući upravljanje pristupom i sigurnosnim sertifikatima.

Firewall je zadužen za sprečavanje neželjenog prometa na web stranici, kao što su pokušaji hakovanja, DDoS napadi ili drugi oblici zlonamernog prometa. Sigurnosni skener proverava web stranicu za moguće pretnje i ranjivosti i na taj način omogućava brzo uklanjanje sigurnosnih problema.

Da sumiramo

Fantastičan WordPress web sajt znači web sajt koji je kvalitetan i koji pruža korisnicima pozitivno iskustvo tokom korišćenja. Vaš web sajt treba da bude privlačan i funkcionalan, sa lako razumljivim dizajnom i korisničkim interfejsom, brzim učitavanjem, relevantnim i korisnim sadržajem, optimizovan za pretraživače i siguran za korišćenje.

WordPress web sajt treba da bude održavan na redovnoj bazi, sa ažuriranjem softvera, tema i dodataka, redovnim sigurnosnim proverama i redovnim objavljivanjem novog, relevantnog sadržaja.

Sve ove karakteristike zajedno doprinose stvaranju fantastičnog WordPress web sajta koji će korisnicima pružiti pozitivno iskustvo tokom korišćenja i pomoći vlasniku sajta u postizanju svojih ciljeva, bilo da je to prodaja proizvoda, promocija usluga, ili nešto drugo.