9 WordPress web sajt grešaka koje treba izbeći

WordPress web sajt

WordPress web sajt je danas najzastupljeniji vid online prezentacije na webu. WordPress je moćan alat sa nizom opcija koje su vam dostupne kada je u pitanju izrada web sajta, ali postoje i problemi koji se javljaju u samom procesu, pa da vidimo kako ih izbeći i rešavati.

WordPress je neverovatno fleksibilan alat, ali kao i svaki drugi alat, njegova široka lepeza opcija znači da su greške neminovne u samom procesu izrade WordPress web sajta. Iako će većina ovih grešaka negativno uticati na vaš web sajt, neki problemi mogu biti krajnje razorni za vaš sajt. Zato je važno da znate koji su to problemi i kako da ih izbegnete.

1.    Korišćenje loše kodiranih WordPress tema

Ovo je prva i najvažnija stvar na koju treba obratiti pažnju, jer predstavlja osnovu za dalji rad na web sajtu poput SEO-a, sa čim veliki broj WordPress tema ima problem.

Bez obzira da li je vaša tema kreirana „po meri“, kupljena ili besplatno preuzeta, postoji nekoliko kritičnih momenata koje morate da proverite kako biste bili sigurni da se nećete naći u problemu:

HTML validacija

Ovo je jako važno jer nevažeći HTML može da izazove probleme sa prikazivanjem, što utiče i na korisnike i na pretraživače. Kada se to dogodi, velika je šansa da ćete izgubiti posetioce, jer vaš web sajt ne radi ispravno, a pri tom ćete se i loše rangirati, jer pretraživači ne mogu pravilno da prikažu vašu stranicu i ne razumeju sadržaj na njoj.

Postoji nekoliko alata za proveru validacije HTML-a, poput W3C HTML/CSS validatora i sl. Međutim, iako je važeći HTML važan, postoje slučajevi u kojima neke greške možda i ne treba popravljati ili ih nećete moći popraviti jer dolaze iz nečega gde nemate mogućnost da menjate, kao što je osnovna funkcionalnost u pojedinim temama ili dodacima. U ovakvim slučajevima, ako ste suočeni sa ozbiljnim greškama koje proizilaze iz same teme, možda bi imalo smisla da počnete sa izradom wordpress sajta od nule.

HTTP Requests

Mnoge teme učitavaju veliki broj skripti, slika, fontova i drugih tipova datoteka, zbog čega se vaše stranice sporije učitavaju. Najgore je što mnoge teme nepotrebno učitavaju sve ove datoteke. Umesto da učitavaju datoteke samo na stranicama na kojima se koriste, mnoge teme ih učitavaju na svaku stranicu, što rezultira manjom brzinom učitavanja.

Brzina stranice je izuzetno važna, kako za korisnike tako i za SEO.

Ne postoji određeni broj „zahteva“ kojem treba težiti, ali manje je uvek bolje sa stanovišta performansi – posebno ako se web sajt sporo učitava (idealno je ispod 50).

Kod WordPress sajtova obično taj broj ide od 150 pa na dalje, što je sa stanovišta performansi web sajta loše. Dakle, treba obratiti pažnju na ovaj aspekt ukoliko želite da ste u posedu brzog sajta, sa odličnm performansama.

Veličina DOM-a

Ovo može zvučati malo komplikovano, ali je zapravo prilično jednostavno. Efikasan HTML kod može da igra ogromnu ulogu u tome koliko dobro funkcioniše sajt, jer svaki element ima uticaj na korišćenje memorije, proračune stila i promene rasporeda.

Mnoge teme koriste prekomerne HTML elemente, često ugnježđene nekoliko nivoa, a to utiče na performanse web sajta. Ovo je česta pojava, jer većina developera akcenat stavlja na vizuelni izgled, a ne na kod.

2. WordPress web sajt i korišćenje page builder-a

Upotreba page builder-a je jedan od glavnih krivaca „lošijih“ performansi web sajta. Tačno je da olakšavaju ljudima da uređuju web sajt, ali problem je što stvaraju mnogo nepotrebnog koda, dodaju prekomerne HTTP zahteve i često proizvode HTML greške koje ne možete da ispravite. Ne postoji ni jedan web sajt builder koji generiše čist, efikasan kod!

Jedan najboljih načina kreiranja wordpress sajta danas je WordPress Full SIte Editing. Kompletno uređivanje sajta (FSE) je najnovija metoda i budućnost izrade web sajta u WordPress-u, i sa aspekta performansi možda i najbolji način izrade. Iako postoje vrhunske teme koje koriste ovu tehnologiju već nekoliko godina, ona je konačno ušla u mejnstrim zahvaljujući usvajanju Gutenberga 2018. Savetujemo vam da se upoznate sa ovim načinom izrade web sajta, jer na ovaj način možete da budete u posedu brzog wordpress web sajta, samo što ćete morati sami da se pozabavite dizajnom.

3. Instaliranje prekomernih WordPress dodataka (plugins)

Jedna od stvari koja WordPress čini tako moćnim je jednostavnost dodavanja funkcionalnosti jednostavnim instaliranjem jednog ili više dodataka (plugin). Prošli su dani kada ste morali da angažujete programera i trošite hiljade eura samo da biste dodali novu funkciju. Međutim i ovo može stvoriti velike probleme po pitanju performansi web sajta.

Prvi problem je što postoji širok spektar ovih dodataka, u pogledu kvaliteta. Kao i kod tema, mnogi dodaci su loše kodirani, što loše utiče na brzinu učitavanja. Ovi dodaci često učitavaju „gomilu“ skripti, CSS datoteka, slika i fontova, što dodatno smanjuje brzinu i stvara loše korisničko iskustvo.

Drugi problem je u tome što je instalacija plugin-ova uglavnom laka i mnogi prave grešku dodajući previše dodataka na web sajt. Ovo dovodi do toga da se vaše web stranice učitavaju sporo, bez obzira na to koliko su dobri dodaci, jer je i dalje potrebna procesorska snaga da bi izvršila funkcionalnost koju pružaju i uključila sve spoljne datoteke koje ih učitavaju.

4. Neoptimizovane slike (veliki fajlovi) na WordPress web sajt-u

Svi mi ovih dana u džepu nosimo dobre kamere, koje nam daju mogućnost da brzo i lako slikamo i dodajemo nove fotografije na WordPress web sajt, ali sa druge strane, ovo dovodi do velike greške. Kada snimite sliku sa svojim iPhone ili Android uređajem, slika će generalno biti daleko veća nego što je potrebno za korišćenje na web stranici.

Slike visoke rezolucije su odlične za štampanje, ali ako se otpreme direktno u vašu WordPress biblioteku, to će biti neoptimizovane slike, u punoj veličini, što će sigurno da uspori očitavanje web sajta/stranice. Neoptimizovane slike su u najvećem broju slučajeva i glavni razlog sporijeg očitavanja web stranica.

Ukoliko imate ovaj problem, dostupni su različiti dodaci za automatsku promenu veličine slika, ali ako još niste krenuli ili ste na početku, gledajte da od starta optimizujete slike i držite ih u veličini koja je adekvatana za web sajt i njegove preformanse.

5. Izostavljanje XML Sitemap-a

Iako svako može imati koristi od XML Sitemap-a, ovo je posebno važno na većim web sajtovima, jer pomaže pretraživačima da pronađu i popisuju sve vaše stranice, posebno one koje mogu biti duboko zakopane sa nekoliko veza koje upućuju na njih.

Iznenađujuće, ova funkcija još nije tipična za WordPress, tako da ćete morati da se oslonite na plugin. Mi obično koristimo plugin Yoast, jer uključuje nekoliko drugih funkcija koje su nam potrebne, ali postoji veliki broj dodataka koji mogu dinamički da kreiraju vašu XML mapu sajta svaki put kada dodate, izmenite ili izbrišete stranice, postove i medije.

6. NE ažurirate WordPress web sajt

Neverovatno je da i dan danas web masteri, developeri i svi oni koji su uključeni u održavanje WordPress web sajta preskaču sva potrebna ažuriranja. Ova greška može imati razorne posledice, jer ove tzv. ispravke ne rešavaju samo probleme sa performansama, dizajnom i sl, već i bezbednosne „rupe“ koje mogu dati hakerima mogućnost da uđu na vaš web sajt i naprave haos, od presretanja informacija o kreditnoj kartici ili dodavanja odlaznih veza, do brisanja ili uništavanja celokupnog worrdpress web-sajta.

Ako znate da ste osoba koja neće imati vremena da redovno ažurira WordPress web sajt, preporučujemo vam da uključite automatska ažuriranja ili da održavanje web sajta prepustite firmi koja se bavi tim aspektom poslovanja i ne brinite o tehničkim aspektima web sajta.

7. Ne vodite računa o bezbednosti WordPress web sajt-a

Već smo govorili o bezbednosnim aspektima kroz neažurnost dodataka, tema i WordPress-a, ali očuvanje bezbednosti vašeg web sajta ide i mnogo dalje od toga.

Važno je istaći da ne postoji način da svoj WordPress web sajt učinite potpuno bezbednim, ali preduzimanjem koraka da ojačate bezbednost, odvratićete većinu hakera od vašeg web sajta, sa retkim izuzetkom onih koji ciljaju baš vas. To je zato što je hakovanje uglavnom igra sa brojevima u kojoj hakeri pretražuju hiljade, pa čak i milione web sajtova, naročito WordPress sajtova, tražeći „rupe“ kroz koje mogu da uđu i urade šta su naumili. Evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju:

Nemojte koristiti podrazumevano korisničko ime

Često korisničko ime u instalaciji WordPress-a je „admin“ i upravo je ovo lozinka koju hakeri najčešće probaju kada pokušavaju da „upadnu“ u sistem. Ovu lozinku ne treba da koristite i ukoliko je aktivna, odmah je promenite, kao i lozinke: 12345, default, password i root, koje su takođe na meti hakera.

Ako imate postojeći web sajt, ne postoji način da promenite korisnička imena unutar administrativne oblasti, međutim, možete se prijaviti na phpMyAdmin svog hosting naloga i direktno izmeniti WordPress bazu podataka.

Takođe bi trebalo da promenite ime za prikaz u svom korisničkom profilu tako da ne prikazujete svoje korisničko ime sa svakom objavom.

Ograničite pristup administrativnom delu sajta

Postoji više načina da ograničite pristup administrativnom delu sajta na određenu IP adresu, što će sprečiti pokušaje hakovanja:

  • na nivou web servera,
  • Firewall-om,
  • Plugin-om.

Napomena: Bilo bi dobro da imate statičku IP adresu, jer ako vam se u međuvremenu IP adresa promeni, nećete moći da pristupite web sajtu.

Plugin treba da bude poslednje sredstvo, jer je to najmanje efikasan metod za ograničavanje pristupa određenom IP-u.

Omogućite TFA (dvofaktorska autentifikacija)

Dvofaktorska autentifikacija je moćan alat za zaštitu vašeg web sajta, jer šalje kod na vaš mobilni uređaj koji morate da unesete pre nego što se prijavite. To znači da bez fizičkog pristupa vašem uređaju, niko drugi neće moći da pristupi vašem administratorskom delu.

Ovo zahteva plugin (dodatak), a postoji veliki broj besplatnih i plaćenih dodataka za kreiranje ove funkcije.

Ograničite pokušaje prijavljivanja

Ovo je još jedan način da ojačate bezbednost vašeg WordPress web sajta blokiranjem pokušaja prijave sa određene IP adrese, nakon određenog broja neuspešnih pokušaja.

Ovo takođe zahteva dodatak, a postoji i veliki broj besplatnih i plaćenih dodataka za kreiranje ove funkcionalnosti.

8. Ne pravite backup WordPress web sajta

Backup web sajta je čuvanje celokupnog sadržaja web sajta i informacija u bazi podataka kako bi ste mogli da, ukoliko dođe do pada sajta ili nekog drugog problema, vratite punu funkcionalnost web sajta sa svim svojim aktuelnim sadržajem.

Vernost bekapovanih informacija i podataka je veća ako se backup vrši češće. Najvažnije je da u bilo kom trenutku možete da vratite web sajt na najnoviju verziju koja vam je potrebna, ukoliko dođe do toga.

Ukratko, ako ne napravite backup svog WordPress web sajta, rizikujete da izgubite sav sadržaj i podatke.

Najčešći razlozi zbog kojih morate imati backup web sajta:

  • hakovanje,
  • greške prilikom ažuriranja.

9. Izostavljanje Schema-e

U svetu SEO-a, potrebna nam je svaka prednost koju možemo da imamo. Iako schema možda neće direktno uticati na rangiranje, ona može imati pozitivan uticaj na stopu učestalosti klikova zbog dodatnih vizuelnih znakova. To znači da vaš web sajt može da zaradi klikove koji bi inače otišli ​​na druge web sajtove, koji imaju višu poziciju na SERP-u, samo zato što je vaša lista u rezultatima pretrage privukla više pažnje.

Schema vam pomaže da pružite informacije koje su pretraživačima potrebne za razumevanje vašeg sadržaja. Ako u HTML dodate schema oznaku, to može pomoći u poboljšanju načina na koji se vaša stranica prikazuje na SERP-u.

Čitava ideja strukturiranja vaših podataka je komunikacija sa pretraživačima. Ako dozvolite Google-u da bolje razume vaš sadržaj, to će vam omogućiti bolje rezultate.

Obeležavanje stranica mikropodacima Schema-e može biti komplikovan posao za pojedince, posebno ako vaš sajt ima veliki broj stranica. Označavanje se tada mora odraditi ručno, na svaku stranicu, dok je za manje sajtove, ovo i manji posao.

Postoji veliki broj dostupnih dodataka koji možete koristiti za ovo, besplatnih i plaćenih, ali je ipak najbolja opcija da se ovo odradi kroz kod, jer to daje veću kontrolu, bez dodavanja još jednog plugin-a (dodatka) na WordPress web sajt.

Ponekad, ovo može da se uradi samo kroz kod, jer dodaci ne mogu da podnesu neke od složenijih scenarija na koje nailazimo.

Zaključak

Sve u svemu, ovde u tekstu smo izdvojili 9 konkretnih problema sa kojim se ljudi susreću u izradi WordPress web sajta, a koji mogu biti dosta komplikovani za obične korisnike.

Ispratite ove stvari i u startu ćete imati dobro optimizovan web sajt.

Naravno, postoje tu i drugi problemi koji prate wordpress web sajt, ali u većini slučajeva ne zahtevaju programerske veštine već mogu da se rešavaju na licu mesta, da tako kažemo.

Ukoliko niste u mogućnosti da ispratite i implemenirate ove stvari na wordpress web sajt, obratite se agencijama i firmama koje se bave održavanjem web sajta, a vi se okrenite samom poslovanju.

Imajte na umu da su danas, za online poslovanje, performanse web sajta od ključnog značaja, a ove greške, ukoliko ih ne reševate, koštaće vas upravo dobre pozicije na Google.