Zašto je izrada web sajta na WordPress platformi odlično rešenje?

Izrada web sajta na WordPress platformi

10 očiglednih razloga za to!

Izrada web sajta na WordPress plaformi danas je jedan od najzastupljenijih načina kreiranja profesionalnih web sajtova. WordPress se smatra jednim od najboljih sistema za upravljanjem sadržajem (CMS) na tržištu. Mnogi popularni web sajtovi i brendovi koriste ovu platformu, a većina kompanija za web hosting nudi specijalizovane pakete isključivo za WordPress. Neki od poznatih brendova koji koriste WordPress platformu su: Time Magazine, Facebook, The New Yorker, Sony, Disney, Target, The New York Times i dr.

Iako je WordPress počeo kao alatka za blogovanje, evoluirao je u moćan alat za izradu web sajtova.

Najbolji deo WordPress-a je taj što je jednostavan za korišćenje i dovoljno fleksibilan za izradu web sajta u različitim branšama.To je i glavni razlog zašto je WordPress toliko popularan. Prema nedavnom istraživanju, WordPress pokreće nešto više od 40% svih web stranica na internetu.

Po čemu se WordPress ističe među drugima kao što su Joomla, Wix…?

1.    Open source

WordPress je softver otvorenog koda – to znači da ste slobodni da ga preuzmete, instalirate, koristite i modifikujete, u skladu sa vašim potrebama.

Naravno, WordPress i dalje odlično funkcioniše kao blog ali je i odličan izbor za izradu poslovnog web sajta, naročito kada imate ograničen budžet, ali i ovo je nešto što je relativno, jer zavisi od vaših potreba i kompleksnosti izrade, koji će možda zahtevati doradu programera ili redovno održavanje celokupnog sistema, kako bi vaše poslovanje bilo u sigurnim rukama.

2.    Moderan dizajn

WordPress zajedno na različitim platformama, poput ThemeForest-a, nudi veliki izbor tema različitog dizajna, za gotovo sve vrste poslovanja. Sigurno ćete pronaći temu koja odgovara vašoj svrsi, bilo da je u pitanju portfolio, poslovni web sajt, usluge, blog, web stranica foruma i sl.

U ponudi se nalaze free i premium teme. Uopšteno govoreći, besplatne WordPress teme za izradu web sajta nude jednostavan dizajn i ograničenu funkcionalnost. Besplatne opcije su odlične za početnike i mala preduzeća.

Sa druge strane, premium teme uključuju više funkcija i malo bolji i kompleksniji dizajn. Jača strana premium tema je opet niža cena od one koju bi ste plaćali da krećete sa custom razvojem web sajta od nule.

Naravno, kao i u svakom poslu, i ovde postoje i dobre i loše strane, ali i uz tehničku podršku, izrada web sajta na wordpress plaformi i njegova cena ne mora da premašuje budžet koji možete da priuštite i da budete u posedu modernog i funkcionalnog web sajta.

3.    Prilagodljiv i skalabilan

WordPress privlači brojne zajednice i kompanije trećih strana koje razvijaju dodatni softver, kao što su WordPress dodaci (plugins) i teme, za poboljšanje performansi vaših web stranica ili dodavanje dodatne funkcionalnosti vašem postojećem web sajtu.

4.    Brz i pouzdan

Brzina web sajta je veoma važna za održavanje dobrog korisničkog iskustva. Stopa posete web sajta može značajno da se poveća kada je vreme učitavanja stranice oko 2 sekunde. Sve preko toga utiče na očitavanje, funkcionisanje sajta, kao i na google rang.

Zahvaljujući fleksibilnosti WordPress-a, postoji mnogo načina da ubrzate svoj WordPress web sajt, uključujući instaliranje dodatka za keširanje, odabir pravog web hostinga i korišćenje „lagane“ wordPress teme, koja neće uticati loše na performanse.

Izrada web sajta na WordPress plaformi jeste brzo i pouzdano rešenje, ali smo se u dosadašnjem radu susretali sa loše implementiranim stranicama, kao i lošom optimizacijom celokupnog web sajta, ne samo od strane developera, već i samih korisnika i hosting provajdera, po pitanju performansi, što ne ide u korist ove priče koju smo započeli. Kod izrade web sajta na WordPress platformi morate biti naročito obazrivi u tehničkom smislu i pridržavati se osnovnih pravila optimizacije, ukoliko težite brzom i pouzdanom web sajtu.

Savet:

Obavezno instalirajte i aktivirajte samo neophodne dodatke (plugin-ove) na web sajtu. Korišćenje velikog broja dodataka može negativno uticati na performanse.

5.    Izrada web sajta na WordPress platformi daje vam potpunu kontrolu

Još jedna prednost korišćenja WordPress-a umesto drugih platformi za izradu web sajta je ta što dobijate potpunu kontrolu i vlasništvo nad web sajtom. Za razliku od usluga kao što su Wix ili Square Space, WordPress omogućava svojim korisnicima pristup i modifikovanje koda kako bi oblikovali svoje web stranice prema svojim potrebama.

Ne postoji ograničenje koje elemente možete da prilagodite.

6.    Česte nadogradnje

Budući da je softver otvorenog koda, sa mnogo programera koji rade na njemu, WordPress često objavljuje nove funkcionalnosti; a teme i dodaci takođe dobijaju redovna ažuriranja.

Naravno i ovde treba biti oprezan jer ponekad, kada se WordPress tema ili dodaci ažuriraju, može da dođe do prekida rada i sl. Zato uvek treba da imate backup – kopiju podataka i obavezno proverite i testirajte nove funkcije, pre nego što bilo šta dodate na web sajt koji je „živ“ (objavljen).

7.    WooCommerce integracija

Ako želite da postojeći web sajt proširite online prodajom (ecommerc) to se reašava lako – korišćenjem WooCommerce dodatka koji je veoma rasprostranjen i korišćen alat za e-trgovinu.

WooCommerce je besplatan WordPress plugin, koji vam omogućava da vrlo lako prodajete proizvode i usluge preko Interneta. Izrada Internet prodavnice na WooCommerce platformi predstavlja prirodnu nadogradnju vašeg WordPress sajta.

8.    Univerzalna kontrolna tabla

WordPress kontrolna tabla olakšava učenje i korišćenje WodPress platforme i to iz razloga što je univerzalna i svima koji je koriste izgleda isto.

Možete da prilagođavate svoju kontrolnu tablu, da date prioritet detaljima koje želite da vidite kada se prijavite u backend, npr: možete videti dnevnu statistiku, nove postove, nedavne komentare i još mnogo toga, a povrh svega, tu dobijate sve potrebne informacije vezane za vašu temu i dodatke.

Izrada web sajta na WordPress plaformi

Dashboard tabla vam zaista omogućava da pratite sve što se dešava na vašem web sajtu, što izradu web sajta na WordPress platformi čini veoma efikasnom u pogledu praćenja svih parametara.

9.    Izrada web sajta na WordPress plaformi traži da se fokusirate na bezbednost

Kako je WordPress najpopularniji CMS, to je i platforma koju najviše ciljaju hakeri. Kao rezultat toga, programeri WordPress-a stalno kontinuirano rade na obezbeđivanju bezbedne platforme za kreiranje web stranica.

Jedna od najboljih praksi za očuvanje bezbednosti WordPress web sajta je da ih održavate ažurnim. WordPress redovno postavlja ažuriranja i bezbednosne dodatke, kako bi popravio sve greške i ranjive datoteke iz prethodnih verzija, koje bi hakeri mogli da iskoriste za infiltriranje u sam sistem korisnika, što nije tako redak slučaj.

Iz tog razloga, birajte redovno ažurirane dodatke i teme kako biste sprečili da vaš WordPress web sajt bude izložen napadu.

10.    Izrada web sajta na WordPress plaformi & SEO

Optimizacija za pretraživače (SEO) je važan deo kada je u pitanju sticanje lidova – saobraćaja na vašem web sajtu. S toga, korišćenje platforme za izradu web sajta, koja dobro funkcioniše sa različitim pretraživačima i SEO alatima može biti od velike koristi.

WordPress dolazi sa različitim ugrađenim SEO mogućnostima, koje dobro funkcionišu sa Google-om i drugim pretraživačima. To znači da pretraživači mogu lako da indeksiraju sadržaj vaših web stranica i da ih indeksiraju na relevantnim stranicama rezultata pretrage.

Iako je WordPress platforma prilagođena za SEO-u, preporučujemo da koristite dodatne plugin-ove, kako biste učinili SEO efikasnijim. Najpopularniji WordPress SEO dodaci uključuju Yoast SEO i All in One SEO.

I na kraju šta je potrebno još da znate.

WordPress.org Vs WordPress.com

Ako ste guglali termin „WordPress“, možda ste primetili da zapravo postoje dve različite web stranice koje se pojavljuju kada tražite WordPress.

Ukratko:

WordPress.org, koji se još naziva self-hosted, je neprofitna organizacija WordPress softvera otvorenog koda, koji svako može da koristi za izradu web sajta i sigurno je najbolji izbor za većinu web mastera i developera.

WordPress.com je kompanija koja olakšava korišćenje WordPress softvera, ali vam ne pruža toliko fleksibilnosti kao korišćenje WordPress-a koji se samostalno hostuje.

Zaključak

WordPress je najpopularnija CMS platforma na svetu.

Popularnost WordPress-a opravdava njegova efikasnost i rasprostranjenost kao dominantne platforme za izradu web sajta među konkurentima. Njegove karakteristike, kao što su brojni dodaci i potpuna sloboda u rukama kreatora, čine ga izuzetno privlačnim. Nije komplikovan za upotrebu, kada su u pitanju jednostavniji projekti, a raznolikost tema koju pruža korisnicima, omogućava im da web sajt učine izuzetno modernim i funkcionalnim.