Izrada WordPress sajtova: Kako napraviti sajt koristeći WordPress

Izrada WordPress sajtova - kako napraviti sajt koristeći WordPress

Ukoliko želite izraditi svoj vlastiti web sajt koristeći WordPress, ovaj vodič će vam pomoći da to učinite korak po korak. Saznajte kako izraditi profesionalan sajt, odabrati teme i dodatke, postavljati sadržaj i još mnogo toga. Napomena: Izrada WordPress sajtova je moguća i na lokalnom računaru, bez zakupljenog domena i hostinga.

Zakupite domen i hosting

Prije nego što započnete s izradom vašeg WordPress sajta, morate kupiti domen i hosting. Domen je adresa vašeg sajta koju će korisnici upisati u Internet pregledniku kako bi pristupili vašem sajtu. Hosting je usluga koja omogućuje da vaš sajt bude dostupan na internetu. Postoji mnogo različitih pružatelja usluga domena i hostinga, pa odaberite onog koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.

Instalirajte WordPress

Nakon što ste kupili domen i hosting, sledeći korak je instaliranje WordPressa. Većina hosting provajdera ima jednostavnu instalaciju WordPressa koja se može obaviti u samo nekoliko klikova. Ako vaš hosting provajder ne nudi ovu opciju, možete preuzeti WordPress sa zvanične stranice i instalirati ga ručno. Nakon instalacije, možete pristupiti WordPress dashboardu i početi sa izradom vašeg sajta.

Odaberite i instalirajte temu

Nakon što ste instalirali WordPress, sledeći korak je odabir i instalacija teme za vaš sajt. WordPress ima mnogo besplatnih tema koje možete koristiti, ali postoji i veliki broj premijum tema koje možete kupiti. Kada odaberete temu, možete je instalirati izravno iz WordPress dashboarda ili preuzeti datoteku teme i instalirati je ručno. Nakon instalacije, možete prilagoditi izgled i postavke teme prema vašim željama.

Dodajte potrebne pluginove

Nakon što ste odabrali temu za svoj WordPress sajt, sledeći korak je dodavanje pluginova. Pluginovi su dodaci koji vam omogućuju da proširite funkcionalnost vašeg sajta. WordPress ima mnogo besplatnih pluginova koje možete koristiti, ali takođe postoji i veliki broj premium pluginova koje možete kupiti. Neke od najpopularnijih vrsta pluginova uključuju SEO pluginove, sigurnosne pluginove, pluginove za društvene mreže i pluginove za kontakt forme. Odaberite pluginove koji su vam potrebni i instalirajte ih izravno iz WordPress dashboarda.

Kreirajte stranice i objavite sadržaj

Nakon što ste odabrali temu i dodali pluginove, sledeći korak je kreiranje stranica i objavljivanje sadržaja. WordPress vam omogućuje da kreirate neograničen broj stranica i objavite bilo koji tip sadržaja, uključujući tekst, slike, videozapise i audio datoteke. Kreirajte stranice koje su vam potrebne, kao što su „O nama“, „Kontakt“ i „Usluge“, te objavite sadržaj koji će privući vašu ciljnu grupu. Budite dosledni u objavljivanju sadržaja kako biste zadržali svoju publiku zainteresiranom i privukli nove posetioce.

Izrada WordPress sajtova – koliko vremena je potrebno?

Izrada WordPress sajta može biti posao od nekoliko dana, ukoliko je u pitanju blog ili manji sajt, pa do nekoliko meseci, ili čak godina, ako je reč o većem web sajtu, internet prodavnici ili portalu. U svakom slučaju, da bi posao bio urađen kako treba potrebno je posvetiti mu se u potpunosti, a ukoliko za to ipak nemate vremena, uvek se možete obratiti nama za pomoć.