Izrada Web Sajta Novi Sad  – Sve što treba da znate

Izrada web sajta Novi Sad

Izrada web sajta Novi Sad –  nije u pitanju samo fraza. Ako tražite pomoć oko izrade web sajta, ovaj vodič će vam pomoći da saznate sve što trebate znati o procesu izrade i kako pronaći pravog dizajnera za vaše potrebe u gradu poput Novog Sada.

Novi Sad je grad u kojem se nalazi velik broj agencija za web dizajn i raznih freelancer-a koji se bave ovom vrstom posla. Ako tražite usluge web dizajna, najbolje bi bilo da prvo istražite online prisutnost firmi i agencija u NS-u i pregledate njihove portfolije, kako biste stekli uvid u njihov rad, stil i istoriju poslovanja. Uz to možete tražiti preporuke i od drugih poslovnih ili ličnih kontakata, koji su već koristili usluge izrade web sajta u Novom Sadu.

Važno je odabrati agenciju ili dizajnera koji razume vaše potrebe i ciljeve i koji su u mogućnosti kreirati web sajt koji će vam pomoći u postizanju vaših poslovnih ciljeva, jer izrada web sajta nije samo stvaranje niza blokova sadržaja koji odražavaju vaš brend i informacije o proizvodu. Radi se o stvaranju celokupne slike vašeg poslovanja za korisnika!

Izrada web sajta Novi Sad i zašto baš taj grad?

Novi Sad je postaje sve važniji centar za IT sektor u Srbiji, posebno u poslednjih nekoliko godina. Grad ima bogatu ponudu kvalitetnih IT edukativnih programa, što dovodi do visoko kvalifikovanih kadrova u IT sektoru.

Osim toga, Novi Sad ima dobru infrastrukturu koja podržava razvoj IT sektora, uključujući brzi internet, coworking prostore, inkubatore, akceleratore i druge inicijative koje podržavaju razvoj novih tehnologija. Nema potreba da idete dalje od Novog Sada u potrazi za firmom koja se bavi izradom web sajta.

Izrada web sajta je proces kreiranja i razvijanja web stranica koji predstavljaju vašu kompaniju, proizvode ili usluge. Vaš web sajt je ujedno i vaše online prisustvo i danas prva tačka kontakta sa potencijalnim klijentima. Ako vaš web sajt nije dobro dizajniran i funkcionalan, to može, ali ne mora uvek da utiče na vašu reputaciju, ali će uticati na to da klijenti izaberu konkurenciju umesto vas, jer vas ne pronalaze na Internetu.

Izrada web sajta Novi Sad je zapravo vodič koji vam pomaže u potrazi za pravim ljudima i daje određene smernice: kako da precizirate svoje potrebe i šta da očekujete od firme koja nudi usluge web dizajna.

Koje su ključne faze u procesu izrade web sajta?

Ključne faze u procesu izrade web sajta uključuju planiranje, dizajn, razvoj, testiranje i lansiranje:

 • U fazi planiranja, dizajner će raditi s vama kako bi razumeo vaše ciljeve, publiku i funkcionalnosti koje želite na vašem web sajtu.
 • U fazi dizajna, dizajner će stvoriti vizualni koncept vašeg sajta.
 • U fazi razvoja, web dizajner će pretvoriti dizajn u funkcionalni sajt.
 • U fazi testiranja, sajt će biti testiran kako bi se osiguralo da sve funkcije rade ispravno.
 • Konačno, u fazi lansiranja, sajt će biti objavljen i dostupan javnosti.

Da pojasnimo ove faze malo detaljnije:

Pronađite profesionalce

Kada tražite dizajnera za izradu web sajta, važno je da pronađete nekoga ko razume vaše potrebe i ciljeve. Potražite dizajnere sa iskustvom ili sa dobrim referencama u Novom Sadu, ali uverite se da su reference zaista stvarne, ne oslanjajte se samo na iskucan tekst na sajtu, jer može da ga napiše svako.

Potražite lokalne web dizajnere i programere u vašem gradu ili se raspitajte među svojim poznanicima za preporuke.

Razgovarajte sa potencijalnim web dizajnerima o njihovom procesu rada, vremenskom okviru i ceni kako biste bili sigurni da se uklapaju u vaš budžet i rokove. Na kraju, odaberite ljude sa kojim se osećate udobno i koji vam ulivaju poverenje.

Obratite pažnju i na ljude sa kojima sarađuju. Ne bi bilo loše da imaju i stručan tim dizajnera, programera i copywritera koji mogu stvoriti web sajt koji će vam pomoći u postizanju vaših poslovnih ciljeva.

Portfolio i reference

Pregledajte portfolije i reference firme ili agencije, kako biste stekli uvid u kvalitet njihovog rada. Ako firma ili agencija ima dobar ugled i pozitivne povratne informacije od klijenata, to je znak kvaliteta i predanog rada.

Potražite od firme primere web sajtova sličnih vašoj niši ili ciljnoj publici, pa procenite sami.

Definišite ciljeve

Razmislite dobro o svrsi vašeg web sajta. Da li želite da promovišete svoj biznis, prodajete proizvode ili usluge, pružate informacije ili nešto drugo? Definisanje ciljeva će vam pomoći da usmerite dizajn i funkcionalnost sajta.

Izrada web sajta Novi Sad i plan – kako ga razviti?

Sastanite se sa web dizajnerima i programerima kako biste razgovarali o vašim ciljevima, funkcionalnostima i dizajnu koje želite da implementirate na vašem sajtu. Oni će vam pomoći da razvijete plan koji će vam olakšati proces izrade sajta.

Pre nego što počnete sa izradom web sajta, važno je da planirate i u startu imate jasan sadržaj i strukturu. Razmislite o tome kako želite da organizujete informacije na sajtu, kao i o navigaciji i korisničkom iskustvu.

Važno je da se fokusirate na jednostavnost i jasnoću kako bi posetioci lako pronašli ono što traže na vašem sajtu.

Cena i vreme izrade web sajta

Ne ustručavajte se da pitate za cenu izrade web sajta i koliko vremena će biti potrebno za izradu. Cene često variraju, od grada do grada.

Novi Sad je postaje IT centar, pa shodno tome i cene usluga rastu. Uverite se da cena odgovara kvalitetu i opsegu rada koji je potreban, ali gledajte da nije presudan faktor. Izrada web sajta je u suštini jednokratan trošak, koji može da promeni tok vašeg poslovanja ako se radi ozbiljno, pa ipak stavite kvalitet ispred svega.

Cena izrade web sajta u Novom Sadu varira, ovisno o vrsti web sajta koji želite, njegovim funkcionalnostima, dizajnu, zahtevima, sadržaju i drugim faktorima.

Jednostavni web sajtovi, sa osnovnim funkcionalnostima mogu se izraditi za nekoliko stotina eura. Međutim, složenije web stranice, koje imaju naprednije funkcionalnosti, kao što su internet prodaja ili aplikacije, mogu koštati i nekoliko hiljada EUR-a.

Kreirajte sadržaj

Nakon što se dogovorite o dizajnu i funkcionalnostima sajta, treba da krenete sa pripremom sadržaja koji će biti prikazan na web sajtu. Ovo podrazumeva tekstove, fotografije, video zapise, logotipe i ostali medijski sadržaj. Ako ne možete sami kreirati sadržaj, angažujte stručnjake za copywriting, fotografiju i dizajn kako bi ste ubrzali proces, ali za ovo morate da isplanirate i odvojite određeni budžet. Samo je važno da ne gledate na to kao trošak već investiciju za razvoj vašeg poslovanja.

SEO

Potražite firmu koja kao uslugu nudi i SEO – optimizaciju za Internet pretraživače kako bi vaš web sajt bio pravilno optimizovan, pa samim tim vidljiv vašoj ciljnoj publici. Nije dovoljno samo kreirati i objaviti web sajt. Pravi posao kreće upravo tada: SEO i Google oglašavanje. Bez ove dve stvari, online poslovanje se neće razviti. U Novom Sadu postoje firme i stručnjaci za SEO, koji vam mogu pružiti odgovarajuće usluge (SEO) optimizacije i poboljšati vidljivost vašeg web sajta.

Lokalni SEO (Local SEO)

Lokalni SEO je optimizacija za pretraživače koja se fokusira na poboljšanje vidljivosti vašeg web sajta za lokalne pretrage. Ukoliko želite da privučete publiku koja je locirana u fizičkoj blizini vaše firme, lokalni SEO služi upravo tome. Evo nekoliko ključnih elemenata koje morate primeniti kako biste pokrenuli priču i poboljšali svoj lokalni SEO:

 • Kreiranje Google My Business naloga: Koristite ključne riječi koje se odnose na vašu lokaciju
 • Optimizacija lokalnih ključnih reči: Koristite ključne riječi koje se odnose na vašu lokaciju.
 • Lokalno ciljani sadržaj: Kada stvarate sadržaj za svoju web stranicu, važno je da bude relevantan za vašu lokalnu publiku. Ovo može uključivati članke, blog postove, vodiče ili informacije o lokalnim događajima, znamenitostima ili uslugama.
 • Prikupljanje lokalnih recenzija: Podstičite svoje zadovoljne kupce ili klijente da ostavljaju recenzije na vašem GMB nalogu. Ove recenzije ne samo da će pomoći vašem rangiranju u lokalnim pretragama, već će i privući nove kupce koji traže pouzdan izvor usluga ili proizvoda u vašoj zajednici.

Kako održavati i ažurirati vaš sajt nakon izrade?

Nakon što je vaš web sajt kreiran i objavljen, važno je i održavati ga – redovno ažurirati kako bi konstantno bio funkcionalan. To uključuje ažuriranje sadržaja, popravke grešaka i redovno održavanje sigurnosti sajta.

Pratite analitiku vašeg web sajta kako biste videli šta funkcioniše, a šta ne, i prilagodite svoj sajt tim podacima. Ako nemate vremena ili znanja za održavanje svog sajta, razmislite o angažovanju profesionalaca za održavanje i podršku.

Zaključak

Dakle, da sumiramo, ovaj članak – izrada web sajta Novi Sad zapravo govori o procesu koji podrazumeva tri faze koje treba ozbiljno proći i definisati:

 • stručnost,
 • komunikaciju,
 • cenu.

Agencija koja je brza i dostupna, može biti ključna za uspešno izvršenje projekta.

Cena je važan faktor, ali nemojte dopustiti da vam ona bude odlučujući faktor.

Potražite agenciju koja je stručna u raznim aspektima online marketinga, uključujući programiranje, SEO i oglašavanje, jer će vam biti potrebne i ove dodatne usluge, ako želite da razvijate poslovanje online kanalima. Na ovaj način dobijate sveobuhvatnu uslugu koja treba da zadovolji vaše potrebe.

Vidite i sami da ne morate da idete dalje od Novog Sada, ukoliko tragate za uslugom izrade web sajta, jer ćete baš u ovom gradu naći sve što vam je potrebno za razvoj poslovanja.

Analizirajte, pametno ulažite i ne vodite se obećanjima i cenom, već stručnošću i iskustvom. Ipak je u pitanju vaše poslovanje, što iziskuje resurse i posvećenost.

Ukoliko ispratite sve ove savete i korake, sigurni smo da ćete pronaći pravog partnera za razvoj web sajta.